Vydraulics nieuwsbrief oktober 2020

Welkom bij de Vydraulics Group – Nieuwsbrief of oktober 2020.

U heeft zojuist de allereerste nieuwsbrief van de Vydraulics Group ontvangen. De Vydraulics Group bestaat uit de volgende bedrijven: Doedijns, Vapo, Vremac, Hydropack, Sypack, GDM en Koppen & Lethem. Complementaire bedrijven binnen eenzelfde technologie, die ieder hun eigen domeinexpertise hebben.

Gezamenlijk zijn wij de totaal leverancier van diensten, producten en componenten op het gebied van motion & control technologie. Van grote tot kleine projecten en systemen en van complex tot relatief standaard, niets is ons vreemd. We leveren hydraulische systemen en helikopter tanksystemen, maar ook valve automation en sampling systemen, waar nodig inclusief de elektronische aansturing. Ook zijn wij specialist op het gebied van hydraulische en servo hybride cilinders, piston accumulatoren en swivels.

We kunnen zowel ontwerp, productie, in bedrijf stellen en het volledige onderhoud voor onze rekening nemen. Daarnaast kan al het draai en freeswerk en coating zoals lasercladding in huis worden verzorgd, een groot voordeel als het aankomt op bijvoorbeeld leverbetrouwbaarheid. Voor hydraulische, pneumatische, meet & regel en elektronische componenten bent u bij ons ook aan het juiste adres.

Door efficiënt, innovatief en transparant te werken, ontzorgen we u volledig. De voordelen die wij u kunnen bieden als groep en de expertise en kenmerken van de bedrijven binnen de groep lichten we graag persoonlijk toe. Heeft u een vraagstuk, groot of klein, seriematig of enkelstuks, wij denken graag met u mee.

Vydraulics Service & Repair

Om de specialistische krachten van Vapo, Hydropack, Vremac en Doedijns optimaal in te kunnen zetten, zijn de service-afdelingen van deze bedrijven samengebracht onder de vlag ‘Vydraulics Service & Repair’.

Binnen Vydraulics Service & Repair wordt jarenlange kennis en ervaring gebundeld en we kunnen onze service dienstverlening centraal coördineren, waardoor we onze klanten nog beter en efficiënter kunnen bedienen. Daarbij biedt de geografische spreiding van de servicelocaties grote mogelijkheden op het gebied van Service & Repair, bijvoorbeeld kortere aanrijtijden van onze servicemonteurs en altijd een deskundige monteur in de buurt.

Vydraulics Service bestaat uit verschillende disciplines. Meer dan 30 ervaren hydrauliekmonteurs staan dagelijks voor u klaar voor het installeren, inspecteren en onderhouden van hydrauliek systemen. Deze specialisten lossen 24/7 wereldwijd de meest complexe storingen op. Daarnaast hebben we een team van leidingwerkmonteurs dat met grote precisie en vakmanschap hydrauliekleidingen installeert. Tevens zijn er nog de deskundige helicopter fueling monteurs voor wie specialistische fueling installaties geen geheimen hebben.

Vydraulics Repair is tevens dé partner voor revisie en onderhoud van hydraulische cilinders. Onze repairlocaties hebben alle faciliteiten om de cilinders te (de)monteren, repareren en testen. Er zijn vrijwel geen restricties: hijscapaciteit tot 50 ton, in-house lasercladding, honen, draaien, frezen, etc. Onze monteurs zijn ervaren, deskundig en kunnen iedere cilinder volgens de gevraagde specificaties repareren.

We hebben de kennis, ervaring, capaciteiten en middelen om 24/7 excellente service te verlenen. Onze passie is een duurzame relatie met onze klanten te onderhouden en downtime te voorkomen of minimaliseren.

Hydraulische cilinders en sturing voor hefsysteem op ponton

Voor het behandelen (schoonmaken, verven, etc.) van kades in de Vlaamse waterwegen is een hefsysteem voor op een ponton ontwikkeld. Vapo Hydraulics is door de mechanische constructeur van dit systeem gevraagd zorg te dragen voor de hydraulische cilinders en aansturing. Grote uitdagingen bij dit project waren de zeer korte doorlooptijd van nauwelijks een maand en het garanderen van veiligheid tijdens de installatie.

De hydraulische cilinders en aansturing zijn volledig binnen de Vydraulics Group ontworpen en gerealiseerd, hierdoor kon er volledige controle worden gehouden op de doorlooptijd. Voor de cilinders heeft Vapo gekozen gebruik te maken van een standaard Vremac onderdelen. Voor de pompen en ventielen werd geput uit de voorraad van Doedijns. Beide keuzes hebben de productietijd aanzienlijk verkort zonder enigszins op de kwaliteit in te leveren.

Het ontworpen hefsysteem maakt aan beide zijden van het ponton gebruik van twee hefcilinders, één telescoopcilinder en een cilinder om spanning op de kabels te garanderen tijdens manipulaties. Om het systeem compact te houden werd gekozen voor een hogere werkdruk dan gewoonlijk.

De installatie van het hefsysteem op het ponton moest vooraf tot in het kleinste detail worden gepland om de veiligheid te garanderen en onnodige kosten te vermijden. Tijdens de operatie kan het hefsysteem vanaf een veilige plaats op het ponton remote proportioneel worden aangestuurd door middel van een bedieningspeer.

Brug Ouderkerk over de Amstel 

De brug Ouderkerk verbindt de gemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel. De brug stamt uit 1936 en is technisch en verkeerskundig gezien aan vervanging toe. Hydropack heeft de opdracht gekregen de twee hydraulische units voor het aandrijven van de twee brugvallen te ontwerpen, produceren, installeren en tenslotte ook te onderhouden. De hydraulische unit voor aandrijven van één brugval bestaat in grote lijnen uit twee dubbelwerkende cilinders, twee hoofdpompsets met regelbare pompen, een noodpomp met vaste opbrengst en een handpomp.

De hoofdaandrijving van de brug is ontworpen volgens het principe van een gesloten systeem. Kenmerk van een gesloten systeem is dat de retourstoom van de uitvoerorganen niet naar de tank gestuurd wordt maar direct naar de zuig van de pomp loopt. Dit gesloten systeem is onderverdeeld in een hoofdsysteem dat de daadwerkelijke aandrijving verzorgt en een hulpsysteem. Het hulpsysteem bestaat uit zogenaamde vulpompen, deze vullen het volumeverschil bodem/stangzijde aan en verzorgen tevens de stuurdruk. De in de brug toegepaste hoofdpompsets bestaan elk uit vijf pompen. Twee van deze pompen zorgen voor de aandrijving van de brug. De drie overige pompen dienen als vulpomp om aan de gevraagde vulcapaciteit te kunnen voldoen.                          

De brug een belangrijke vervoerroute en de Amstel een belangrijke vaarweg voor de beroeps- en recreatievaart. De impact van een nieuwe brug en verbeterde verkeerssituatie is daardoor groot.

Future proof Heli fuel system

Offshore transport van bijvoorbeeld service personeel wordt nog steeds vel per helikopter gedaan. Sypack is gevraagd een helikopter tanksysteem te ontwikkelen voor plaatsing op een transformator eiland in een windmolen park dat volledig autonoom kan functioneren. Aangezien er meerdere vluchten per dag plaats vinden verhoogt zo’n systeem nabij het windmolen park de efficiëntie en veiligheid.

Het door ons ontworpen helikopter tanksysteem voldoet aan alle hedendaagse eisen en is volledig op afstand te monitoren middels alle toegepaste sensoren. De sampling van de helikopter brandstof kan op afstand plaatsvinden en tevens reinigt het systeem zichzelf dagelijks, waardoor de kwaliteit van de helikopter brandstof wordt gewaarborgd. Om er voor te zorgen dat helikopters altijd van brandstof kunnen worden voorzien, heeft het systeem ook een sensor die tijdig aangeeft wanneer er nieuwe brandstof moet worden besteld.

Het volledige helikopter tanksysteem is door Sypack in huis ontworpen en geproduceerd, inclusief het programmeren van de software voor alle sensoren.

GDM verhoogt productiecapaciteit

GDM heeft de afgelopen maanden stevig geïnvesteerd in uitbreiding van het machinepark. Met de aanschaf van de Mazak QT250MSY draaimachine met Robojob en de DMU65 Monoblock freesmachine met automatisch magazijn heeft GDM twee zeer geavanceerde en hoogwaardige machines toegevoegd aan het toch al indrukkende machinepark.

De Mazak QT250MSY draaibank beschikt over een hoofdspil klauwplaat van Ø250 en een subspil klauwplaat van Ø170. Overname van het item van de hoofdspil naar de subspil is mogelijk evenals directe programmering vanuit een STP file middels SmoothG aansturing. De draaibank wordt beladen middels een robot, waardoor manloos werken mogelijk is. De robot kan stukken aan tot 20kg en een doorsnede van 200mm.

De DMU65 Monoblock is een state of the art 5 assig, simultaan freesmachine met een freesbereik van X735 x Y650 x Z560 mm. Aan de freesmachine kan tot 180 gereedschappen worden gekoppeld, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. Ook hier zorgt de palletlading met robot ervoor dat er zonder bemanning kan worden doorgewerkt. De robot heeft een capaciteit tot 300 kg, 8 pallets van 400 x 400 mm en 3 pallets van 500 x 500 mm.

GDM heeft zich gespecialiseerd in het bewerken van precisieonderdelen voor de industrie. Het CNC frezen, draaien en slijpen gebeurt in eigen huis. Als onderdeel van de Vydraulics Group heeft ook GDM operational excellence hoog in het vaandel staan. Het verhogen van de productie capaciteit en het verbeteren van de prijs-kwaliteitverhouding door middel van investeringen in de juiste mensen en middelen is daar onderdeel van. Met de aanschaf van deze twee machines geeft GDM duidelijk aan ook een prima partij te zijn voor seriematige productie.

Hydraulische cilinders en sturing voor hefsysteem op ponton

Voor het behandelen (schoonmaken, verven, etc.) van kades in de Vlaamse waterwegen is een hefsysteem voor op een ponton ontwikkeld. Vapo Hydraulics is door de mechanische constructeur van dit systeem gevraagd zorg te dragen voor de hydraulische cilinders en aansturing. Grote uitdagingen bij dit project waren de zeer korte doorlooptijd van nauwelijks een maand en het garanderen van veiligheid tijdens de installatie.

De hydraulische cilinders en aansturing zijn volledig binnen de Vydraulics Group ontworpen en gerealiseerd, hierdoor kon er volledige controle worden gehouden op de doorlooptijd. Voor de cilinders heeft Vapo gekozen gebruik te maken van een standaard Vremac onderdelen. Voor de pompen en ventielen werd geput uit de voorraad van Doedijns. Beide keuzes hebben de productietijd aanzienlijk verkort zonder enigszins op de kwaliteit in te leveren.

Het ontworpen hefsysteem maakt aan beide zijden van het ponton gebruik van twee hefcilinders, één telescoopcilinder en een cilinder om spanning op de kabels te garanderen tijdens manipulaties. Om het systeem compact te houden werd gekozen voor een hogere werkdruk dan gewoonlijk.

De installatie van het hefsysteem op het ponton moest vooraf tot in het kleinste detail worden gepland om de veiligheid te garanderen en onnodige kosten te vermijden. Tijdens de operatie kan het hefsysteem vanaf een veilige plaats op het ponton remote proportioneel worden aangestuurd door middel van een bedieningspeer.

Wandfluh introduceert proportioneel druk reducerend ventiel met geïntegreerde elektronica

In navolging van het originele proportioneel druk reducerend ventiel MQPPM22 brengt Wandfluh nu ook een variant met geïntegreerde elektronica op de markt. Evenals het origineel is deze variant beschikbaar met verschillend bereik in druk (maximale druk van 350 bar) en geschikt voor maximaal 40 liter per minuut. Doordat het ventiel en de elektronica op elkaar zijn afgestemd, werken deze perfect samen. Vraagt het gebruik van de applicatie om het wijzigen van parameters, dan is dit mogelijk via de fieldbus of de gratis PASO software. Tevens kunt u kiezen voor een 7-polige connector aansluiting, een standaard die veel wordt gebruikt.

HydraForce launches the EHPR98-G37

HydraForce introduceert de derde generatie proportionele reducing/relieving ventielen type EHPR. Door de nieuwe magneet is het ventiel energiezuiniger dan zijn voorgangers zonder aan functionaliteit in te boeten.


Met de introductie van deze derde generatie komt ook de introductie van de EHPR98-G37. Dit ventiel neemt een maximale drukinstelling aan op het moment dat de magneet niet wordt bekrachtigd. Hierdoor kan in specifieke applicaties een veilige situaties worden gecreëerd (bijvoorbeeld  in applicaties met een rem).

Door middel van de retrofit montageplaat kan deze derde generatie in dezelfde cavity worden gemonteerd als eerdere series.

XE serie vervangt Easyline van Cypag

De pneumatisch cilinder serie EasyLine van Cypag wordt per 1 januari 2021 vervangen door de XE serie. Deze XE serie is lichter in gewicht, voordeliger in prijs en is vanwege de ISO15552 norm volledig uitwisselbaar met cilinders volgens dezelfde norm.

Kabel isolatoren – isolatie en demping van vibraties

Geluidsdemping en vibratie isolatie worden steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Kabel isolatoren zijn ideaal voor schok- en vibratiebestendige lagers. Ze voldoen ook aan de eisen voor militaire toepassingen, zoals de MIL specificaties.

Door de grote verscheidenheid in ontwerp van kabel isolatoren, is het mogelijk een brede variatie van verschillende vibraties te isoleren. De WR, WRS en CR serie zijn geschikt voor de massa, van een paar gram tot vele tonnen en zijn absoluut onderhoudsvrij.

Kabel isolatoren kunnen uitzonderlijk goed gebruikt worden in extreme situaties waar andere vibratie isolatoren het laten afweten, zoals extreme hitte of kou, in zeewater, UV, zuren, etc.

Kabel isolatoren bieden een bijzonder groot veerbereik, lage natuurlijke frequenties, lage resonantie transmissie en een snelle afname van de trilling wijdte bij schokken. Daarbij zijn er geen tekenen van verval na dynamische overbelasting.

Vremac